یکی از مشکلاتی که در حین سپری شدن دوران ارتودنسی ممکن است پیش بیاید شل شدن براکت ارتودنسی است . اگر مایلید با نحوه نگهداری براکت و اقدامات لازم در صورت شل شدن آن آشنا شوید با دکتر محمد علی ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان همراه باشید .
دلایل شل شدن براکت ارتودنسی
اگر باندینگ براکت یا چسب ارتودنسی بر روی دندان ها شل شود آنگاه موجب شل شدگی براکت ارتودنسی نیز می شود و این مشکل به علت نیروی خارجی اعمال شده بر دستگاه ارتودنسی به وقوع می پیوندد . از دیگر عواملی که بر شل شدن براکت ارتودنسی مؤثر است می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- نوع دندان ( اگر جنس دندان و مینای دندان از سلامت کافی برخوردار باشد آنگاه به راحتی براکت ارتودنسی به دهان پیوند زده می شود)
- نحوه چسباندن براکت (مهارت متخصص ارتودنسی در نحوه چسباندن براکت)
- شلوغی دندان ها : شلوغی و نامرتب بودن دندان ها باعث می شود هنگام بستن دهان ، دندان های مقابل تان به براکت برخورد کند . این اختلال بایت در هنگام جویدن غذا باعث شل شدن براکت ها می شود . برای پیشگیری ازاین مشکل متخصص ارتودنسی باید حتما برای بین دندان ها از کامپوزیت استفاده کند تا ضربه ای به براکت های شما وارد نشود .
- همکاری بیمار
عدم همکاری بیمار می تواند باعث شل شدن براکت ارتودنسی شود . در حالت کلی براکت ارتودنسی به راحتی شل نمی شود . اگر بر اثر ضربه یا تصادف ناحیه فک و دندان شما آسیب ببیند باید در اسرع وقت به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا در صورتی که براکت های شما شل شده اند دوباره آن ها را تنظیم کند .
از موارد دیگری که بیمار ممکن است همکاری لازم را نداشته باشد و براکت ارتودنسی شل شود ضرب دیدگی در حین ورزش یا بازی کردن است . اگر فرد در حین انجام فعالیت های فیزیکی زمین بخورد براکت و نگین ارتودنسی شل خواهد شد .
اگر نیروی زیادی به چسب ارتودنسی وارد شود چسب خود را آزاد می کند تا براکت از روی دندان کنده شود و این از خصوصیات خوب چسب های ارتودنسی می باشد زیرا اگر قرار باشد براکت با چسب های ارزان و بی کیفیت چسبانده شود کامپوزیت به کار رفته در بین مینای دندان نفوذ می کند و اگر چه در طول درمان ارتودنسی براکت به سختی کنده می شود اما در روز درآوردن براکت ارتودنسی به مینای دندان آسیب می رسد . علاوه بر آن کامپوزیت نفوذ کرده در بین دندان در دراز مدت موجب تغییر رنگ دندان می شود .
گاهی اوقات بیمار علی رغم توصیه های پزشک به رژیم غذایی خود در حین ارتودنسی توجه نمی کند و در اثر مصرف غذاهای سفت و چسبنده موجب شکسته شدن یا شل شدن براکت های ارتودنسی می شود . اگر هنوز براکت به سیم ارتودنسی متصل است نیازی به اقدامات اورژانسی نیست و تنها با موم می توانید روی آن را بپوشانید .موم ارتودنسی می تواند به کمک شما بیاید و براکت شکسته شده شما را تا زمانی که شما ترتیب ملاقات با ارتودنتیست خود را می دهید برایتان نگه دارد.
اگر براکت ارتودنسی شل شد باید چیکار کرد ؟
در صورت شل شدن براکت ارتودنسی ابتدا باید بررسی کنید کدام براکت شل شده است . اگر شدت شل شدگی زیاد نبود همان طور که گفته شد با استفاده از موم می توانید روی آن را بپوشانید تا در فرصت مناسب به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید و در این مدت حدالامکان از غذاهای نرم و آبکی مثل تخم مرغ پخته شده ، ماست و نان تازه استفاده کنید.دهان خود را تا بهبودی کامل به طور منظم با آب و نمک شستشو دهید . اما اگر براکت شل شده از دهان خارج شد در سریع ترین زمان ممکن به پزشک معالج خود مراجعه کنید .