دندان قروچه(براکسیزم)

 دندان‌قروچه یا براکسیزم به یک عارضه‌ی نسبتاً شایع بین بچه‌ها تبدیل شده است که بسیاری از بیماران مراجعه کننده به مطب دکتر محمد علی ناصری متخصص ارتودنسی کودکان در اصفهان در مورد آن سوال دارند.

دندان قروچه در کودکان نسبتاً شایع است. اگرچه بسیاری از والدین از این واقعیت آگاه نیستند، اما کارشناسان پزشکی آن را یکی از پنج مشکل اصلی دندانی می دانند. بسیاری از کودکان  به نوعی تحت تأثیر این مشکل قرار می گیرند، اما اکثر آنها با افزایش سن به تدریج بر این مشکل غلبه می کنند.

بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی اکثر کودکان، این پدیده از سه و نیم سالگی شروع می‌شود که می توانیم از نایت گارد استفاده کنیم؛ و زمانی که کودک به شش سالگی می رسد، به طور طبیعی برطرف می‌شود.

تماس با آقای دکتر محمد علی ناصری

دندون قروچه چیست؟

در اصطلاح پزشکی به دندان قروچه یا فشار دادن فک و دندان به هم دندان قروچه گفته می‌شود. دندان قروچه در کودکان معمولاً زمانی رخ می‌دهد که کودک در خواب عمیق به خواب رفته یا تحت استرس و اضطراب است.

خیلی از بچه‌ها مخصوصاً شب‌ها در زمان خواب، دندان‌هایشان را روی هم می‌کشند یا تق‌تق ضربه می‌زنند؛ معمولاً این عارضه درحدود سن سه‌سالگی ایجاد می‌شود. ولی گاهی اوقات در بعضی از بچه‌ها ممکن است از یک‌سالگی هم به وجود آید. دندان‌قروچه علت‌های مختلفی دارد. که در زیر به دلایل و علت دندان قروچه اشاره کردیم.

دلایل دندان قروچه در کودکان

اما شایع‌ترین علت دندان قروچه در کودکان درد است؛ درد گوش، دندان‌درد، دردی که در زمان رویش دندان‌های جدید وجود دارد. باعث می‌شود که بچه‌ها دندان‌هایش را روی هم فشار دهند تا کمی دردشان تسکین یابد.

بیشتر بدانید:  مشکلات و توصیه های روز اول ارتودنسی

دلیل دیگر دندان‌قروچه استرس و اضطراب است که متأسفانه این روزها بین بچه‌ها بسیار زیاد شده است. هر تغییری که در شرایط عادی زندگی به وجود آید؛ مثل به دنیا آمدن یک بچه‌ی جدید، مدرسه رفتن، شرایط فعلی جامعه و مشکل کرونا یا حتی یک جر و بحث ساده‌ی والدین، می‌تواند باعث استرس بچه شود و این استرس را به‌صورت دندان‌قروچه نشان می‌دهد.

یک دلیل دیگر این مشکل می‌تواند جفت نشدن درست دندان‌ها روی همدیگر باشد؛ وقتی‌که دندان‌ها در یک موقعیت با ثبات روی همدیگر قرار نگیرند و به‌اصطلاح درست در هم قفل نشوند؛ به‌یک‌باره ماهیچه‌های صورت منقبض می‌شود و باعث می‌شود که دندان‌ها روی هم کشیده شوند.

بقیه‌‌ی علت‌های دندان‌قروچه می‌تواند مشکلات تنفسی در زمان خواب، یکسری مشکلات گوارشی مثل انگل‌های روده‌ای یا یکسری دلایل ناشناخته باشد. زمانی که این کودکان از دندان قروچه رنج می برند، ساییدگی دندان هایشان افزایش می یابد و در نتیجه پوسیدگی دندان سریعتر اتفاق می افتد.

مشکلات بوجود آمده از دندان قروچه در کودکان

دندان‌قروچه می‌تواند باعث سایش دندان‌ها، لب پر شدن و شکستگی لبه‌ی دندان‌ها، لقی دندان‌ها و حساسیت آن‌ها نسبت به سرما و گرما شود. حتی می‌تواند باعث درد عضلات صورت، سردردهای صبحگاهی و حتی در موارد شدید می‌تواند روی ساختار فک تأثیر بگذارد.

برای اکثر کودکان این عادت کوتاه‌مدت است و معمولاً بعد از رویش دندان‌های دائمی از بین می‌رود. عارضه‌ی مهمی نیز به‌جا نمی‌گذارد؛ اما اگر فرزند شما دندان‌قروچه‌ی شدید و طولانی‌مدت دارد؛ حتماً به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا علت مشکل تشخیص داده شود و درمان اصولی انجام شود. یکی از وسایلی که برای محافظت دندان‌ها در برابر دندان‌قروچه استفاده می‌شود؛ نایت گارد (Night guard) یا محافظ شبانه است.

بیشتر بدانید:  ارتودنسی دندان چیست؟

در آخر، چگونه از دندان قروچه در کودکان جلوگیری کنیم؟

نایت گارد یک پوشش محافظتی از جنس نوعی لاستیک فشرده است که روی دندان‌های فک بالا قرار می‌گیرد؛ بنابراین زمانی که بچه دندان‌قروچه می‌گیرد؛ آسیبی به دندان‌های او وارد نمی‌شود.

در عین حال اگر دندان‌قروچه در بچه یا افراد بزرگ‌سال به‌صورت عادت شده باشد؛ نایت گارد سبب می‌شود که آن عادت را ترک کنند. اما در بچه‌ها به دلیل اینکه در سن رشد هستند؛ سایز فک آن‌ها مداوم در حال تغییر است؛ بنابراین باید مرتب قالب‌گیری انجام شده و نایت گارد جدید ساخته شود؛ پس فقط در موارد شدید ابتلا به دندان‌قروچه، نایت گارد توصیه می‌شود.

دکتر محمد علی ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان بصورت تخصصی در زمینه ارتودنسی کودکان فعالیت دارند.

نوشتهٔ پیشین
ونیر کامپوزیت
نوشتهٔ بعدی
مقایسه ارتودنسی ثابت و متحرک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین ویدئو ها

نتیجه‌ای پیدا نشد.

مقالات جدید

Call Now Button