همه چیز در مورد کیست دندان(انواع+ روش درمان)

بدون دیدگاه
مقالات ارتودنسی
همه چیز در مورد کیست دندان(انواع، عوارض+ روش درمان)

در زمینه سلامت دهان و دندان، موارد مختلفی وجود دارند که ممکن است برای بسیاری از افراد جدید و ناشناخته باشند. یکی از این موارد، کیست‌های دندان است که به عنوان یک مساله مهم و پیچیده در حوزه دندانپزشکی مطرح می‌شود. کیست‌های دندان، به عنوان توده‌های پریودنتال، باعث می‌شوند که افراد با مشکلات متعددی مانند درد، تورم و ناراحتی مواجه شوند.
اما کیست های دندان دقیقا چیست؟ چه چیزی باعث ایجاد این کیست ها می شود؟ چگونه می توان آن را درمان کرد ؟ در این مقاله از سایت دکتر محمدعلی ناصری، بهترین متخصص ارتودنسی نامرئی در اصفهان، قصد داریم به بررسی کامل این عارضه دردناک دندان و روش های درمان آن بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

کیست دندان چیست؟

کیست دندان یک توده یا حفره بسته است که در یکی از بافت‌های مرتبط با دندان شکل می‌گیرد. این کیست‌ها معمولاً حاوی مواد مایع یا نیمه جامد هستند و می‌توانند در مکان‌های مختلفی از دهان پیدا شوند، از جمله در لثه‌ها، لبها و حتی در فضای اطراف دندان‌هایی که هنوز از لثه بیرون نیامده‌اند. این کیست‌ها ممکن است غیرسرطانی (بی‌خطر) باشند، اما در برخی موارد می‌توانند تهاجمی شوند و به بافت‌ها و استخوان‌های اطراف آسیب برسانند.

علت ایجاد کیست دندان چیست؟

دلایل ایجاد کیست دندان به طور گسترده متنوع هستند. اغلب این کیست‌ها در اطراف ریشه‌های دندان‌های پوسیده یا در حال مرگ شکل می‌گیرند. عوامل متعددی در ایجاد این مشکل دخیل هستند، از جمله:

  1. رشد نامناسب دندان یا قرار گیری نادرست آن در دهان.
  2.  انسداد یا خراب شدن کانال ریشه به صورت طبیعی یا ناشی از عوامل بیرونی.
  3. اگر دندان به صورت کامل از لثه بیرون نیامده باشد و نهفته باشد. مانند دندان عقل نهفته.
  4. وجود سندرم ژنتیکی مانند سندرم گورلین.
  5. وجود دندان‌های پوسیده یا مرده که محیط مناسبی برای شکل‌گیری کیست فراهم می‌کنند.

یکی از عوامل اصلی ایجاد کیست دندان معمولاً پوسیدگی یا تخریب دندان است. زمانی که یک دندان پوسیده یا مرده می‌شود، این مواد ممکن است باعث تحریک بافت‌های اطراف شود و فرآیند التهابی را آغاز کند. در این فرآیند، مواد التهابی مانند باکتری‌ها و سایر اجزای التهابی به دور اطراف دندان جمع می‌شوند و باعث ایجاد یک کیست در محل مورد نظر می‌شوند. به عبارت دیگر، عفونت‌ها و التهابات دندانی از جمله عوامل اصلی ایجاد کیست دندان محسوب می‌شوند.

علت ایجاد کیست دندان

علائم کیست دندان

کیست‌های دندان ممکن است بدون علائم خاصی تشکیل شوند و تا زمانی که به اندازه‌ای بزرگ نشوند که فشاری به بافت‌های اطراف دندان وارد کنند، ممکن است شناخته نشوند. اما در صورتی که کیست دندان به اندازه‌ای بزرگ شود که فشاری به دندان‌ها و بافت‌های اطراف دندان وارد کند یا عفونی شود، ممکن است علائم و نشانه‌های زیر مشاهده شود:

  • درد: درد یکی از شایع‌ترین علائم کیست دندان است، به خصوص اگر کیست به اندازه‌ای بزرگ شود که فشاری به دندان‌ها و بافت‌های اطراف آنها اعمال کند.
  • تورم: تورم در منطقه اطراف دندان ممکن است به عنوان نشانه‌ای از وجود یک کیست دندانی ظاهر شود.
  • تغییر در شکل دهان: کیست دندان ممکن است باعث تغییر در شکل دهان یا لثه شود، مخصوصاً اگر به اندازه‌ای بزرگ شود که تحت فشار قرار گیرد.
  • احساس فشار: افراد ممکن است احساس کنند که دندان‌هایشان یا بافت‌های اطراف آنها تحت فشار قرار گرفته‌اند.
  • لق شدن دندان: وجود کیست دندانی ممکن است باعث لق شدن دندان شود.
  • عفونت: در برخی موارد، کیست دندان ممکن است عفونی شود و باعث علائمی مانند تب، تورم، درد و قرمزی در منطقه مورد نظر شود.
  • بی حسی در صورت : بزرگ شدن کیست و فشار کیست روی عصب، می تواند باعث بی حسی صورت شود.
بیشتر بدانید:  صاف کردن دندان بدون ارتودنسی

در صورت داشتن هر یک از نشانه‌های فوق، باید بدون تاخیر به دندانپزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم جهت پیشگیری از پیشرفت کیست و جلوگیری از بروز عوارض بعدی صورت گیرد.

عوارض کیست دندان

هنگامی که کیست دندان درمان نشود، ممکن است باعث مشکلات جدی برای دندان و فک شود. این مشکلات می‌توانند شامل موارد زیر شوند:

  • عفونت دندان: کیست دندان می‌تواند منجر به عفونت در دندان و بافت‌های اطراف آن شود که در صورت عدم درمان، مشکلات جدی‌تری ایجاد می‌کند.
  • از دست دادن دندان: کیست دندان ممکن است با فشار بر دندان‌ها منجر به از دست دادن دندان شود، که این وضعیت نیاز به درمان و جایگزینی دندان‌های از دست رفته دارد.
  • رشد خوش خیم فک (آملوبلاستوما): این یک نوع توده خوش خیم است که می‌تواند از کیست دندان ناشی شود و در صورت عدم درمان، به رشد غیرطبیعی فک منتهی شود که نیاز به جراحی و درمان های پیشرفته دارد.

نحوه تشخیص وجود کیست دندان

بسیاری از کیست‌های دندانی به دلیل قرارگیری در محل نهفته زیر لثه، از طریق معاینات معمولی دهان قابل تشخیص نیستند. در چنین شرایطی، دندانپزشکان از روش‌های تصویربرداری مانند رادیولوژی استفاده می‌کنند تا به کمک تصاویر مشخص کنند که آیا کیست‌ در دندان وجود دارند یا خیر. در تصاویر رادیولوژی، کیست‌ها به صورت نقاط تیره نمایان می‌شوند که این نشان می‌دهد که چنین توده‌هایی در محل مورد نظر وجود دارند.

انواع کیست دندان
انواع کیست دندان

کیست ها انواع مختلفی دارند. سه نوع کیست متداول دندان عبارتند از کیست پری اپیکال، کیست دنتی ژروس و کراتوسیست ادنتوژنیک. در ادامه به بررسی ویژگی های هر یک این کیست ها خواهیم پرداخت.

کیست پری آپیکال

کیست پری آپیکال یکی از شایع ترین کیست‌های دندان است که معمولاً در نتیجه مرگ بافت پالپ دندان شکل می‌گیرد. دندانپزشکان به این نوع کیست، کیست رادیکولار، کیست پریودنتال آپیکال، کیست انتهای ریشه نیز می گویند. این کیست در نزدیکی انتهای ریشه دندان شکل می‌گیرد و معمولاً نتیجه پوسیدگی دندان یا آسیب دیدگی به آن است. زمانی که بافت پالپ دندان مرده یا نخورش رخ می‌دهد، منجر به التهاب و ترشح سموم می‌شود که در نهایت باعث شکل‌گیری کیست در انتهای ریشه دندان می‌شود. این کیست ممکن است بدون علائم خاصی ظاهر شود ولی ممکن است با علائمی مانند درد و تورم در منطقه مربوطه همراه باشد. درمان این کیست معمولاً شامل درمان ریشه دندان یا در صورت لزوم، خارج کردن دندان و پاکسازی منطقه عفونی می‌شود.

بیشتر بدانید:  13 روش خانگی برای درمان دندان درد شبانه

کیست دنتیژروس

کیست دنتیژروس یک نوع کیست دندانی است که معمولاً در نزدیکی دندان عقل پایین یا نیش دائمی بالایی شکل می‌گیرد.همچنین این کیست به طور معمول در اطراف تاج دندانی که هنوز رشد نکرده است، ایجاد می‌شود.
در بیشتر موارد، فشاری که دندان در حال رشد به فولیکول (پوسته) اطراف خود وارد می‌کند، باعث ایجاد این کیست می‌شود. این فشار باعث می‌شود جریان خون طبیعی به فولیکول متوقف شود و از این رو ممکن است مایعی بین بافت غشای مینایی و بخش تاجی دندان جمع شود. این مایع منجر به التهاب و عفونت می‌شود که نتیجتاً یک کیست دنتیژروس شکل می‌گیرد. روش درمانی این کیست معمولاً شامل خارج کردن دندان و جراحی برای برداشتن کیست است.

ادنتوژنیک کراتوسیستیک

کیست ادنتوژنیک کراتوسیستیک یک نوع کیست دندانی است که در موارد نادری اتفاق می‌افتد. این کیست معمولاً در عمق استخوان فک پیدا می‌شود و به دلیل وجود توده‌های خارج از محدوده دندان، به عنوان یک جسم غیر عادی شناخته می‌شود.
یکی از نکات مهم در مورد این کیست، علت دقیق آن هنوز مشخص نشده است، اما برخی از نظریه‌ها نشان می‌دهند که این کیست احتمالاً به علت انسداد یا اختلال در بافت لثه در دوران جنینی و یا کراتوسیست ایجاد می‌شود.
به علت وجود در عمق استخوان، تشخیص این کیست معمولاً نیازمند استفاده از تصاویر تصویربرداری مثل رادیوگرافی و سی تی اسکن است. درمان این کیست معمولاً شامل جراحی برای برداشتن کیست و در برخی موارد، عمل جراحی مجدد به دلیل بازگشت کیست ممکن است لازم باشد.

آیا کیست دندان خطرناک است؟

کیست‌های دندان معمولاً خطرناک نیستند و به خودی خود مشکلی ایجاد نمی‌کنند. این کیست‌ها معمولاً غیرسرطانی هستند و ممکن است بدون درمان خاصی بهبود یابند. اما در بعضی موارد، مانند کیست‌های بزرگ یا عفونی، ممکن است نیاز به درمان داشته باشند تا جلوی ایجاد مشکلات بیشتر گرفته شود. اگرچه در موارد نادر، کیست‌های دندانی ممکن است به سرطان تبدیل شوند، اما این اتفاق بسیار نادر است. بنابراین، اگر علائم خاصی احساس می‌کنید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.

اهمیت مراجعه به موقع به دندانپزشک برای درمان کیست دندان

تفاوت بین کیست دندان و آبسه

کیست دندان و آبسه دو مشکل دهانی متفاوت هستند که اغلب باعث تورم و درد در دهان می‌شوند. این دو حالت تفاوت‌های مهمی دارند که باید به آنها توجه کرد:

  • کیست دندان یک توده یا حفره پر از مایع است که در یکی از بافت‌های دندان یا محیط آن تشکیل می‌شود، معمولاً به دلیل یک مسئله دندانی مانند انسداد کانال ریشه یا مرگ پالپ ایجاد می شود در حالی که آبسه یک التهاب حاد است که ناشی از عفونت باکتریایی در بافت‌های نرم دهان می‌شود، اغلب به علت پوسیدگی دندان یا آسیب‌های دیگری ایجاد می‌شود.
  • کیست دندان ممکن است بی‌علامت باشد و تا زمانی که رشد نکند، بی‌درد باقی بماند. اما در صورت رشد، ممکن است باعث فشار و درد شود. در حالی که آبسه معمولاً با تورم، درد، قرمزی و گرمی در ناحیه مورد نظر همراه است، و ممکن است باعث بوی نامطبوعی در دهان شود.
  • درمان کیست دندان معمولاً شامل جراحی برای برداشتن کیست است، در حالی که درمان آبسه بستگی به اندازه و شدت آبسه دارد؛ آبسه‌های کوچک معمولاً با مصرف آنتی‌بیوتیک و مراقبت‌های موضعی درمان می‌شوند، در حالی که آبسه‌های بزرگتر ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
بیشتر بدانید:  همه چیز درمورد دهانشویه ارتودنسی

تفاوت بین کیست دندان و آبسه

درمان کیست دندان

درمان کیست دندان بستگی به اندازه و مکان کیست، علت ایجاد آن، و وضعیت عمومی بیمار دارد. درمان‌های معمول برای کیست دندان عبارتند از:

  1. داروهای ضد التهاب: در برخی موارد، استفاده از داروهای ضد التهاب و آنتی بیوتیک می‌تواند به کنترل درد، التهاب و عفونت در منطقه کمک کند.
  2. جراحی: در مواردی که کیست بزرگ باشد یا باعث عوارض جدی شود، جراحی برای برداشتن کیست ممکن است لازم باشد.
  3. درمان دندان: اگر کیست به علت عفونت دندان ایجاد شده باشد، درمان دندان مانند درمان ریشه و پر کردن کانال‌های ریشه ممکن است لازم باشد.

درمان خانگی کیست دندان

مهم است بدانید که درمان خانگی کیست دندان معمولاً مناسب نیست و ممکن است به تنهایی نتواند مشکل را حل کند. اگر علائم کیست دندان را تجربه می‌کنید، بهتر است که به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا او بتواند تشخیص دقیق بدهد و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند.
با این حال، برخی از روش‌های خانگی مانند شستشوی دهان با آب نمک و استفاده از کپرس سرد برای کاهش تورم می‌توانند به کنترل علائم تا زمان مراجعه به دندان‌پزشک کمک کنند. باید توجه داشت که این روش‌های خانگی تنها به عنوان روش‌های تسکینی موقت عمل می‌کنند و درمان کامل کیست دندان باید توسط دندان‌پزشک انجام شود.

چگونه می‌توان از کیست دندان پیشگیری کرد؟

پیشگیری از کیست های دندان می‌تواند از طریق رعایت بهداشت دهان و اقدامات منظم در این زمینه صورت گیرد. برخی راه‌های پیشگیری عبارتند از:

  • بهداشت دهانی منظم: مسواک زدن دو بار در روز با مسواک نرم و از مصرف مسواکها و مواد دهانشویه‌های حاوی فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی‌های دندان استفاده کرد.
  • مراجعه منظم به دندانپزشک: برای بررسی دوره‌ای و شناسایی زودهنگام مشکلات دهان و دندان، مراجعه به دندانپزشک بسیار مهم است.
  • اصلاح پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندان می‌تواند یکی از عوامل ایجاد کیست دندان باشد. بنابراین، اصلاح به موقع پوسیدگی‌ها و ترمیم دندانهای پوسیده می‌تواند از پیشگیری از این بیماری کمک کند.

رعایت این اقدامات و مراقبت‌های منظم، می‌توان از بروز کیست و مشکلات مرتبط با آن پیشگیری کرد و سلامت دهان و دندان را حفظ کرد.
جمع بندی
همانطور که در متن اشاره کردیم کیست های دندان تومورهای کوچکی هستند که در اطراف ریشه دندان ایجاد می شوند. این کیست هامعمولا خطرناک نیستند و بسیاری از آن ها ممکن است به خودی خود بهبود یابند. اما چنانچه کیست دندان بزرگ و عفونی باشد جهت ایجاد مشکلات جدی باید حتما درمان شوند. با داشتن معاینات دوره ای و مراجعه به دندانپزشک می توان وجود این کیست ها را تشخیص و درمان کرد.

نوشتهٔ پیشین
عوارض جای خالی دندان ها
نوشتهٔ بعدی
گریلز دندان یا روکش تزئینی دندان(انواع + عوارض)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

دکتر محمد علی ناصری

آخرین ویدئو ها

مقالات جدید

Call Now Button