بعد از ارتودنسی چه بخوریم؟

بدون دیدگاه
مقالات ارتودنسی
بعد از ارتودنسی چه بخوریم؟

یکی از دغدغه های افراد برای انجام ارتودنسی این است که بعد از ارتودنسی چه بخوریم؟ داشتن تغذیه مناسب در طول ارتودنسی تأثیرگذاری زیادی در موفقیت آمیز بودن آن دارد. برای آشنایی با لیست غذاهایی که در طول درمان ارتودنسی می توانید مصرف کنید با دکتر محمد علی ناصری متخصص ارتودنسی همراه باشید.

تغذیه مناسب در طول ارتودنسی

بریس های ارتودنسی ثابت استحکام زیادی دارند اما باز هم ممکن است آسیب ببینند یا بشکنند. یکی از عوامل تأثیر گذار در ماندگاری ارتودنسی، مراقبت از بریس های ارتودنسی است. در طول ارتودنسی باید از مصرف برخی مواد غذایی و خوراکی ها اجتناب کنید. در تمامی روش های ارتودنسی از مصرف غذاهای زیر خودداری کنید:

  • ذرت بو داده
  • آجیل و خشکبار
  • آدامس
  • آبنبات
  • پیتزا
  • چیپس ذرت
  • یخ
  • بلال
  • شکلات چسبناک یا سفت
  • کلوچه های سفت و سخت

تغذیه مناسب در طول ارتودنسی

 

در طول درمان ارتودنسی از جویدن یا گاز زدن غذاهای سفت مانند سبزیجات خام، انواع میوه ها، نان های برشته شده، ساندویج یا همبرگر، گوشت و پیتزا خودداری کنید. در صورتی که قصد دارید از این نوع غذاها استفاده کنید حتما آن را به صورت قطعه قطعه درآورده و بعد میل کنید. خوردن غذاهایی با قوام سفت و سخت ممکن است منجر به جدا شدن وسایل ثابت از روی دندان شود در این صورت گفته می شود دستگاه ارتودنسی ثابت شکسته است. در این شرایط باید ارتودنسی ثابت را دوباره به دندان هایتان بچسبانید. این امر باعث حرکت نابه جای دندان و متوقف شدن روند درمان می شود. در بعضی موارد نیز باعث آزردگی مخاط دهان می شود و در صورت تکرار برای مینای دندان ضرر دارد.

تماس با آقای دکتر محمد علی ناصری

لیست غذاهای مناسب در طول ارتودنسی

در طول درمان ارتودنسی سعی کنید غذاهای نرم مصرف کنید. این غذاها باعث رسیدن مواد مغذی به بدن، بهبود کیفیت بریس ها و سهولت در رسیدگی به بهداشت دهان و دندان می شود. غذاهای نرمی که در طول ارتودنسی می توانید مصرف کنید عبارت است از: پوره سیب زمینی؛ ژله؛ کره بادام زمینی؛ پرتقال؛ موز؛ ماست؛ ذرت بو داده بدون پوسته؛ انگور بدون هسته؛ انواع پنیر نرم؛ توت فرنگی و سایر میوه های خانواده بری؛ کلوچه، کراکر یا کوکی های سبک و نرم؛ نودل نرم با آب زیاد و گوشت له شده مرغ؛ راویولی

هر چقدر رژیم غذایی بهتری داشته باشید و بدن شما از سلامتی بالاتری برخوردار باشد، نتیجه درمان بهتر خواهد بود. یک رژیم غذایی مناسب باید مواد مغذی ضروری را در استخوان ها و بافت هایی که تحت درمان با بریس ها دچار تغییرات قابل توجهی می شوند فراهم کند.

بیشتر بدانید:  سفیدکردن دندان ها پس از ارتودنسی

توصیه های مهم برای داشتن رژیم غذایی مناسب در طول ارتودنسی

اگر در طول ارتودنسی نمی توانید غذاهای ممنوعه را به یک باره کنار بگذارید و فقط غذاهای نرم مصرف کنید می توانید از راه حل های زیر استفاده کنید:

غذاهای ممنوعه را دور از دسترس بگذارید

مهم ترین راه حل برای این که غذاهای ممنوعه مصرف نکنید این است که این غذاها را در خانه خود نگه ندارید تا به آن دسترسی نداشته باشید. تا زمانی که دسترسی به این غذاها راحت باشد ترک آن سخت است. اگر فرزندتان ارتودنسی کودکان انجام داده، غذاهای ممنوعه را در جایی پنهان کنید تا کودک به آن دسترسی نداشته باشد.

دور از دسترس گذاشتن غذاهای ممنوعه در طول ارتودنسی

 جایگزین مناسب برای غذاهای مضر قرار دهید

برای این که هوس خوردن غذاهای ممنوعه کمتر به سرتان بزند، سعی کنید غذاهای نرم و خوش مزه را جایگزین آن کنید تا از خوردن آن لذت ببرید و آسیبی به براکت های دندان تان وارد نشود.

 لیست غذاهای مناسب که می توانید استفاده کنید را از متخصص ارتودنسی بپرسید

ما در این مقاله لیست مختصری از غذاهای ممنوعه در طول ارتودنسی را به شما معرفی کردیم. برای آشنایی بیشتر با کلیه غذاهایی که در طول ارتودنسی می توانید استفاده کنید به مشاوره های متخصص ارتودنسی خود گوش دهید و سؤالات دقیق خود را از وی بپرسید.

حجم غذای مصرفی خود را کم کنید و آرام غذا بخورید

در طول ارتودنسی حتی غذاهای نرم را نباید به مقدار زیاد مصرف کنید زیرا ممکن است به بریس آسیب وارد کند. سعی کنید به جای این که لقمه های بزرگ بگیرید،
لقمه های کوچک بردارید و آرام غذا بخورید.

غذاهای سرد میل کنید

خوردن غذاهای سرد و نرم درد و ناراحتی پس از ارتودنسی را کاهش می دهد. به طور مثال بستنی یک خوراکی مناسب پس از ارتودنسی است زیرا علاوه بر این که آسیبی به بریس ها وارد نمی کند سرمای آن باعث کاهش درد و ناراحتی می شود.

 

خوردن غذاهای سرد مثل بستنی در طول ارتودنسی

با دندان های جلویی تان لقمه نجوید

از آن جایی که دندان های قدامی هنگام گاز گرفتن مواد غذایی و در طول ارتودنسی دردناک تر از بقیه دندان ها هستند، خوردن مواد غذایی سفت در طول ارتودنسی و گاز گرفتن با دندان هایی جلویی می تواند به براکت ها آسیب وارد کند. از دندان های عقب برای جویدن استفاده کنید.

عادت های اشتباه در طول درمان ارتودنسی

اگر ارتودنسی انجام داده اید و هر یک از عادت های اشتباه زیر را دارید در اسرع وقت آن را ترک کنید:

  • گاز گرفتن ناخن
  • گاز گرفتن تکه های پوست و ریشه ی اطراف ناخن
  • تلاش برای باز کردن یک بسته بندی پلاستیکی نرم یا سخت با دندان های خود
  • جویدن مداد، قلم یا دیگر اجسام سخت
بیشتر بدانید:  انواع روش های ارتودنسی دندان

غذا خوردن بعد از ارتودنسی متحرک

اگر از ارتودنسی متحرک استفاده کرده اید و غذا خوردن با بریس برایتان مشکل است و مجبورید بریس را در بیاورید حتما بریس را داخل جعبه مخصوص یا پلاستیکی قرار دهید تا آسیب نبیند و بعد از صرف غذا در دهان بگذارید. حین فرایند ارتودنسی متحرک دو سه بار در روز دندان هایتان را با خمیردندان حاوی فلوارید و مسواک تمیز کنید. هنگام مسواک می توانید بریس را در بیاورید.

با وجود بریس ها از مصرف کدام نوشیدنی ها باید خودداری کرد؟

در طول دوره ارتودنسی از مصرف نوشیدنی هایی که قند و اسید زیادی دارند خودداری کنید زیرا این نوشیدنی ها منجر به پوسیدگی دندان می شوند. خوراکی های شیرین را بهتر است نهایتا یک بار در روز یا در وعده های غذایی فقط مصرف کنید. در وعده های غذایی هنگام غذا خوردن، دهان بزاق بیشتری تولید می کند و موجب خنثی شدن اسیدها و پاکسازی دهان از مواد غذایی می شود. در طول درمان ارتودنسی از مصرف نوشیدنی های زیر خودداری کنید:

  • نوشابه های گازدار و بدون الکل
  • آب میوه ها مخصوصا آبلیمو که حاوی اسید سیتریک است.
  • نوشیدنی های ورزشی مانند ایزوتونیک و انرژی‌زا
  • مایعات شیرین مانند شربت و عسل

نوشیدنی های گازدار

نوشیدنی های گازدار اسید زیادی دارند که موجب از بین رفتن مینای دندان می شود. حتی اگر ارتودنسی ندارید بهتر است این نوشیدنی ها را کم مصرف کنید. یکی از مواد اصلی خوراکی های شیرین اسید است که برای سلامتی فوق العاده ضرر دارد. شکر از طریق خون به سطح خارجی و داخلی دندان ها آسیب وارد می کند. مصرف زیاد چای نیز منجر به تغییر رنگ دندان و بروز لکه های سفید رنگ در محل قرار گیری بریس ها روی دندان می شود. این لکه‌ها موجب کاهش فرایند معدن‌زدایی شده و زمینه پوسیدگی دندان را فراهم می کند. با تهیه ژل های سفید کننده بدون نسخه و مصرف آن می توانید این مشکل را تا حدودی رفع کنید و در مدت زمان کوتاهی
لکه های دندان تان را برطرف کنید. بهتر است در طول ارتودنسی از نی برای نوشیدن نوشیدنی های گازدار استفاده کنید و بعد از نوشیدن حتما دهان خود را با آب شستشو دهید.

بیشتر بدانید:  مزایا و معایب لمینت دندان

نوشیدنی های ورزشی

نوشیدنی های ورزشی شکر زیادی دارند و حاوی نگهدارنده های اسیدی هستند که می تواند به ساختار دندان آسیب وارد کند. از آن جایی که اکثر ورزشکاران برای افزایش انرژی خود از این نوشیدنی ها استفاده می کنند اکثرا تصور می کنند این نوشیدنی ها سالم و بی خطر هستند در صورتی که این تصور غلط است. ساکروز موجود در نوشیدنی ها یکی از مضرترین قندهایی است که موجب پوسیدگی دندان می شود بنابراین توصیه می شود در طول ارتودنسی تا جایی که امکان دارد این
نوشیدنی ها را از لیست رژیم غذایی خود حذف کنید.

نوشیدنی های سالم در طول ارتودنسی

آب و شیر از نوشیدنی های سالمی هستند که در طول فرایند ارتودنسی می توانید از آن استفاده کنید. شیر منبع طبیعی سرشار از فلوراید است و سالم ترین گزینه برای نوشیدن است. با نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در روز دیگر نیازی به نوشیدنی های شیرین، غذاهای چرب و حاوی قند زیاد ندارید. شیر بعد از آب به دلیل داشتن قند و اسید کم جایگزین مناسبی برای نوشیدنی های شیرین است. از طرف دیگر وجود کلسیم زیاد در شیر استحکام و سلامت دندان ها را حفظ می کند. لازم به ذکر است نوشیدنی هایی نظیر ۷ آپ نیز فاقد این نوع اسیدها هستند.

شیر از نوشیدنی های مجاز در طول درمان ارتودنسی

توصیه های غذایی حین ارتودنسی

از آن جایی که تا چند روز بعد از سیم کشی دندان ها بسیار حساس اند بلافاصله پس از سیم کشی دندان ها بهتر است از اسموتی ها و شیک های مقوی استفاده کنید زیرا نیازی به جویدن ندارند. به علاوه این نوشیدنی ها لثه را خنک می کند و تسکین می دهد. می توانید مواد مختلفی به شیک و اسموتی اضافه کنید تا ارزش غذایی بیشتری پیدا کند. پس از این که یک هفته گذشت و توانستید غذاهای جامد میل کنید بهتر است اول غذاهای نرم مصرف کنید. غذاهایی مانند ماست، سبزیجات نرم و کینوآ مناسب این دوره هستند.

عوارض عدم رعایت رژیم غذایی در طول ارتودنسی

در صورت عدم رعایت نکات ضروری حین ارتودنسی با مشکلات زیر روبرو می شوید:

  • آسیب دیدن دستگاه های ارتودنسی، تعویض دستگاه ها و افزایش هزینه ارتودنسی
  • افزایش مدت زمان به دلیل توقف در روند درمان
  • آسیب دستگاه های ارتودنسی، لثه، دندان و دهان همراه با درد و خون ریزی
  • پوسیدگی یا شکستگی دندان ها و نیاز پیدا کردن به درمان های بیشتر
  • در برخی موارد شدید از دست دادن دندان
  • نگرفتن نتیجه مطلوب از ارتودنسی

 

نوشتهٔ پیشین
تاثیر ارتودنسی بر لاغری صورت
نوشتهٔ بعدی
آیا می توان در حین ارتودنسی دندان را عصب کشی کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

دکتر محمد علی ناصری

آخرین ویدئو ها

مقالات جدید

Call Now Button